Jdi na obsah Jdi na menu
 


A jak to tedy bylo...

16. 11. 2010

Víš, co je Leopoldinum?

Kdyby se mne na to někdo zeptal, tak by má odpověď zněla: "Barák!" . Ano, je to barák, tedy spíše dům, který má zajímavou historii, své obyvatele a je plný ohromných příběhů...

Tak tedy - Leopoldinum je světle žlutá budova poněkud zastíněna majestátností kostela sv. Michala. Ale o to velkolepější je pohled z olomouckých Bezručových sadů.

Ale teď už doopravdy pojďme objevovat ty dávné doby Leopoldina a pohružme se do tajů budovy, o které většina obyvatel Olomouce ani neví...

Inu, Leopoldinum je druhou nejmladší budovou (když pominu jisté porevoluční stavební úpravy) Arcibiskupského kněžského semináře. Jen pro zajímavost  -  ta nejmladší je velice "vzhledná" budova auly, která byla postavena pro potřeby PdF UP na tzv. předním dvoře.

Je tedy druhou nejmladší... jak je tedy stará? Asi dost, ne... ? No, zas tak stará není, ani 100 let. Byla postavena v roce 1930. Avšak v historizujícím slohu, aby zapadla mezi historicky cenné budovy v okolí. Důvod k jejímu zřízení je však velmi zajímavý. Za arcibiskupa Leopolda Prečana (1866 - 1947) bylo v kněžském semináři tolik bohoslovců, že už se tam prostě nevešli. No, holt bylo potřeba navýšit kapacitu, a tak vznikla tato zvlášťně orientovaná budova s mnoha okny na severovýchod.

leopold-precan.jpg

Leopold Prečan (1866 - 1947)

A jak roky narůstaly,  bylo Leopoldinum svědkem nejrůznějších zvratů (o které ve 20. století nebyla nouze). V letech 1939 - 45 byl areál kněžského semináře obsazen Němci. Sídlila zde Hitlerjugend. Po skončení druhé světové války se mohli do prostor vrátit bohoslovci, ale pobývali zde bohužel pouze do roku 1950. Po roce 1948 totiž docházelo k represím české církve a nakonec byl v roce 1950 seminář komunistickou stranou zrušen. Do prázdných budov se nastěhovala Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (mnoho učitelek, které za totality promovalo na olomoucké univerzitě, prošlo touto "internátní formou" studia pedagogiky). Pak však nastal rok 1989 a přerušená historie olomouckého semináře mohla být opět obnovena... V roce 1990 je opět otevřen kněžský seminář se všemi jeho objekty... pro ty, kdo zaslechli volání... .

historie1.jpg

Seminární zahrada (nyní Bezručovy sady)

Leopoldinum bylo tedy již od třicátých let dvacátého století místem, kde byli ubytováni studenti-seminaristé nejvyšších ročníků. Posledními bohoslovci, kteří zde bydleli, byli absolventi roku 2009.

historie2.jpg

Leopoldinum před rokem 1939

Přelomovým rokem se stal rok 2009, kdy došlo k rozhodnutí, že se tato část bude pronajímat studentům. V akademickém roce 2009/10 tedy místo bohoslovců obsadily pokoje ve třech patrech studentky Univerzity Palackého a olomouckých vyšších škol.

dsc01496.jpg

 

 Po rekonstrukci (2010)

V létě 2010 došlo k rozsáhlé rekonstrukci objektu. V polovině budovy řádilo doslova zemětřesení. Byly vybudovány nové ubytovací buňky se samostatným WC a sprchou. Z prvního do třetího patra byla přemístěna kaple a z bývalé jídelny a sálu konviktu byl vybudován přednáškový sál (s moderním vybavením) a jídelna. Přibyla kuchyňka a klubovna. Žijeme si zde jako ....... v žitě .

dsc01498.jpg

 Věž v hradbách (do bývalé seminární zahrady) v Bezručových sadech

A abych nezapomněla - v prvním patře měly svou klauzuru sestry svatého Kříže. S nimi jsme ve školním roce 2009/10 sdilely tento dům. Nyní již obývají upravené prostory v jiné části semináře zvané Marianum.

Áááá tak to tedy bylo